Badania w zakresie optymalizacji warunków odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem rozwiązań nowatorskich w tym chowie
Informacja o badaniach w produkcji zwierzęcej prowadzonych metodami ekologicznymi planowanych przez Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie w 2018 r.
Tytuł zadania:
„Badania w zakresie optymalizacji warunków odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem rozwiązań nowatorskich w tym chowie”
Cel zadania:
- Optymalizacja odchowu indycząt rzeźnych z uwzględnieniem zaspokojenia potrzeb pokarmowych w warunkach produkcji ekologicznej z wykorzystaniem całego ziarna zbóż.
- Zmniejszenie nakładów finansowych ponoszonych na ekologiczny odchów indycząt rzeźnych.
- Ocena wzrostu, wydajności rzeźnej oraz jakości tuszek i mięsa pozyskanych od indycząt żywionych ekologicznie z zastosowaniem znacznego udziału rodzimych zbóż: pszenicy i owsa.
Wyniki uzyskane w trakcie realizacji wyżej wymienionego zadania będą niezwłocznie zamieszczone na stronie internetowej Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie (https://whibz.urk.edu.pl/badania_MRiRW.html) nie później niż do dnia 15 stycznia 2019 r.
Wyniki te będą dostępne nieodpłatnie dla wszystkich zainteresowanych, w tym rolników i podmiotów działających w sektorze rolnictwa, w szczególności zajmujących się hodowlą i produkcją zwierzęcą.
Gospodarstwa opiekuńcze w rozwoju obszarów wiejskich wobec wyzwań demograficznych (GROWiD)
Projekt „Gospodarstwa opiekuńcze w rozwoju obszarów wiejskich wobec wyzwań demograficznych (GROWiD)” został złożony w pierwszym konkursie ogłoszonym przez NCBiR, dotyczącym strategicznego programu badań naukowych i prac rozwojowych „Społeczny i gospodarczy rozwój Polski w warunkach globalizujących się rynków” GOSPOSTRATEG.
Projekt zaplanowano na 36 miesięcy (01.01.2019 – 31.12.2021). Budżet projektu wynosi 4 191 912 zł (dofinansowanie: 4 095 742 zł).
Koordynatorem zadań realizowanych przez Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie jest dr hab. Wioletta Knapik (Zakład Polityki Społecznej i Doradztwa, Instytut Ekonomiczno-Społeczny, Wydział Rolniczo-Ekonomiczny).
Liderem projektu GROWiD jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Pozostali partnerzy:
- Uniwersytet Jagielloński w Krakowie,
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Centrum Doradztwa Rolniczego O/Kraków.
Głównymi celami projektu są: opracowanie modelu (wzorca) gospodarstwa opiekuńczego oraz przygotowanie systemu jego wdrażania. Działania te są odpowiedzią na zjawisko pułapki demograficznej zdiagnozowane w Strategii na Rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju. Proponowany projekt przyczyni się także do likwidacji innych istotnych dla Polski barier rozwojowych, m.in.:
- nierówności pomiędzy miastami a obszarami wiejskimi w dostępie do usług społecznych,
- problemów z organizacją usług publicznych na poziomie lokalnym,
- niską jakością kapitału społecznego oraz nierówności społecznych,
- niewystarczającą koordynacją polityk publicznych.
W pierwszym etapie projektu zrealizowane zostaną zadania badawcze, których wyniki będą stanowić podstawę modelu gospodarstwa opiekuńczego. Na drugi etap składają się prace związane z przygotowaniem do wdrożenia modelu: opracowanie niezbędnych regulacji prawnych oraz budowa poparcia politycznego i społecznego na rzecz ich wprowadzenia.
Gospodarstwa rolne mogą pełnić nie tylko funkcje produkcyjne, ale także przyczyniać się do rozwoju społeczności lokalnych i poprawy jakości życia ich członków. Możliwe jest innowacyjne połączenie rolnictwa wielofunkcyjnego ze świadczeniem usług społecznych na poziomie lokalnym.
Gospodarstwo opiekuńcze można zdefiniować jako formę wsparcia w zakresie opieki i integracji społecznej na rzecz osób potrzebujących i ich rodzin. Opieka jest świadczona w oparciu o infrastrukturę gospodarstwa i w powiązaniu z wykonywaną działalnością rolniczą. Ważną cechą proponowanego rozwiązania jest to, że nie stanowi ono alternatywy dla istniejącego już systemu wsparcia. Gospodarstwa opiekuńcze będą raczej kolejnym elementem tego sytemu, wypracowanym wspólnie przez sektor rolniczy i pomoc społeczną. Dzięki temu możliwe będzie przezwyciężenie problemów z dostępnością usług społecznych na obszarach wiejskich.
Zadania w projekcie:
- Nieformalna pomoc dla seniorów w ramach sieci wsparcia na obszarach wiejskich na tle modelu starzenia się na obszarach wiejskich jako przykład innowacji społecznych.
- Diagnoza postaw społecznych wobec starości, wsparcia społecznego oraz zapotrzebowania na usługi opiekuńcze.
- Analiza kosztów oraz określenie potencjału samorządów i gospodarstw rolnych w zakresie usług opiekuńczych na obszarach wiejskich.
- Identyfikacja i analiza dotychczas podejmowanych inicjatyw w zakresie łączenia działalności rolniczej i opiekuńczej w Polsce.
- Opracowanie modelu gospodarstwa opiekuńczego i strategii jego wdrażania.
- Przygotowanie do zastosowania w praktyce usług społeczno-opiekuńczych oraz popularyzacja wyników badań i nowych rozwiązań.
- Opracowanie projektu nowych regulacji prawnych oraz budowanie poparcia społecznego dla proponowanych rozwiązań, w tym prowadzenie działań informacyjno-promocyjnych.
Projekt współfinansowany/finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu „Społeczny i gospodarczy rozwój Polski w warunkach globalizujących się rynków” GOSPOSTRATEG.
Zintegrowany Program Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie
„Zintegrowany Program Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie” projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój w ramach działania 3.5. Kompleksowe programy szkół wyższych.
Więcej na stronie stronie, Zintegrowany Program Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie
Integracja i mobilizacja danych o różnorodności biotycznej Eukaryota w zasobach polskich instytucji naukowych
Tytuł projektu: Integracja i mobilizacja danych o różnorodności biotycznej Eukaryota w zasobach polskich instytucji naukowych (IMBIO)
Źródło finansowania: Program Operacyjny Polska Cyfrowa, poddziałanie 2.3.1 „Cyfrowe udostępnienie informacji sektora publicznego ze źródeł administracyjnych i zasobów nauki” (Typ II projektu: Cyfrowe udostępnienie zasobów nauki)
Ogłoszenie o decyzji CPPC: https://cppc.gov.pl/aktualnosci/1659-zakonczenie-oceny-merytorycznej-wnioskow-z-poddzialania-2-3-1-11-nabor-ii-runda
Nr projektu: POPC.02.03.01-IP.01-00-011/19
Budżet: 18 763 954 zł
Okres realizacji: 1. stycznia 2020 – 31. grudnia 2022
Wykaz Partnerów:
Akademia Pomorska w Słupsku
Instytut Botaniki im. W. Szafera Polskiej Akademii Nauk
Instytut Oceanologii Polskiej Akademii Nauk
Instytut Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk
Instytut Systematyki i Ewolucji Zwierząt Polskiej Akademii Nauk
Muzeum Górnośląskie w Bytomiu
Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy
Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk
Uniwersytet Gdański
Uniwersytet Jagielloński
Uniwersytet Łódzki
Uniwersytet Opolski
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Śląski w Katowicach
Uniwersytet w Białymstoku
Uniwersytet Wrocławski
Uniwersytet Warszawski (Lider)
Opis Projektu:
Projekt powstał w ramach konsorcjum 18 instytucji naukowych, współpracujących w Krajowej Sieci Informacji o Bioróżnorodności (KSIB). Głównym celem jest otwarcie dostępu do danych o różnorodności biologicznej organizmów jądrowych (Eukaryota), znajdujących się w zasobach instytucji partnerskich. Będzie on realizowany poprzez digitalizację i udostępnienie danych nie istniejących dotąd w formie cyfrowej lub pozostających poza siecią.
Mobilizacja obejmie cenne zbiory okazów flory i fauny z kraju i innych rejonów świata, kartoteki, dane bibliograficzne i niepublikowane oraz bazy danych. Integracja danych na poziomie merytorycznym i strukturalnym zapewni ich techniczną spójność i jakość naukową oraz możliwość ich późniejszego wykorzystania w szerokim zakresie możliwych zastosowań. Powstanie system informatyczny, służący do zarządzania danymi i wizualizacji efektów działań, a także komunikacji z zewnętrznymi aplikacjami i repozytoriami, w tym Global Biodiversity Information Facility (GBIF). Integracja będzie dotyczyć organizacji i standaryzacji danych w zakresie taksonomii oraz informacji przestrzennej, niezbędnych dla zapewnienia wartości merytorycznej.
Projekt dostarczy narzędzi wspierających profesjonalistów i specjalistów-amatorów w zakresie gromadzenia danych i digitalizacji, a także redukując koszty digitalizacji poprzez pracę w grupie (również działania typu crowd-sourcing). Wśród zgromadzonych danych znajdą się także informacje o gatunkach szczególnego zainteresowania (inwazyjne, szkodliwe, zagrożone, chronione), istotne dla ochrony przyrody, środowiska, rolnictwa, leśnictwa i innych sfer życia publicznego (np. ochrona zdrowia, edukacja).
Zrównoważony rozwój uczelni
„ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ UCZELNI”
Projekt „Zrównoważony rozwój uczelni” współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, Oś III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych
CEL GŁÓWNY PROJEKTU:
Celem głównym projektu jest wdrożenie w Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie
w okresie 48 miesięcy kompleksowych zmian projakościowych w zakresie kształcenia oraz funkcjonowania Uczelni w celu dostosowania kształcenia do potrzeb Województwa Małopolskiego oraz współczesnej gospodarki.
Cel główny zostanie uzyskany dzięki realizacji celów szczegółowych:
1. Opracowanie i realizacja programu kształcenia na dwóch kierunkach studiów II stopnia, prowadzonych na Uniwersytecie Rolniczym, opartych o innowacje w celu lepszego przygotowania absolwentów do realizacji wyzwań nowoczesnej gospodarki Małopolski i społeczeństwa.
2. Podniesienie kompetencji oraz zdobycie praktycznego doświadczenia studentów przez udział w wysokiej jakości programach staży.
3. Wzrost umiędzynarodowienia Uczelni poprzez włączenie w proces edukacji wykładowców z zagranicy.
4. Podniesienie kompetencji kadry dydaktycznej UR poprzez wzmocnienie umiejętności dydaktycznych związanych z e-learningiem, wykorzystywanych w procesie kształcenia.
5. Wsparcie zmian organizacyjnych i podniesienie kompetencji pracowników kadry kierowniczej i administracyjnej UR w Krakowie.
OKRES REALIZACJI PROJEKTU: 01.10.2019 r. - 30.09.2023 r.
WARTOŚĆ PROJEKTU: 11 714 493,98 zł, w tym wkład EFS 9 872 975,53 zł
Innowacyjny Program Strategicznego Rozwoju Uczelni
PROJEKT „INNOWACYJNY PROGRAM STRATEGICZNEGO ROZWOJU UCZELNI” współfinansowany przez Unię Europejską z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, w ramach działania 3.5. Kompleksowe programy szkół wyższych.
OKRES REALIZACJI PROJEKTU: od 01.03.2019 r. do 28.02.2023 r.
Celem głównym projektu jest wdrożenie w Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja
w Krakowie kompleksowych zmian projakościowych w zakresie kształcenia oraz funkcjonowania Uczelni w celu dostosowania kształcenia do potrzeb współczesnej gospodarki.
Działania projektowe realizowane będą w ramach następujących obszarów:
- Dostosowanie programu kształcenia w zakresie kompetencji kluczowych dla gospodarki
Wsparciem zostaną objęci studenci rozpoczynający w roku akademickim 2019/2020 studia stacjonarne I stopnia na kierunkach: biotechnologia, ochrona środowiska, rolnictwo, jakość
i bezpieczeństwo środowiska, biogospodarka, geodezja, inżynieria środowiska, techniki rolnicze
i leśne, technologia żywności, żywienie człowieka, dietetyka, biologia stosowana, zootechnika.
W ramach zadania nr 1 zostanie zakupiony sprzęt stanowiący wyposażenie pracowni fizyki
i chemii, zmodyfikowane zostaną ćwiczenia z przedmiotu Fizyka, Chemia Rolna i Chemia Środowiska oraz opracowane nowe ćwiczenia laboratoryjne z ww. przedmiotów. Projekt zakłada zatrudnienie wykładowców z zagranicy, co przyczyni się do podniesienia poziomu dydaktycznego Uczelni i umocnienia jej pozycji w rankingach międzynarodowych.
- Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości
Do zadania nr 2 zrekrutowanych zostanie400 studentów/ek, którzy w latach 2019 -2022 studiować będą na czterech ostatnich semestrach I i II stopnia realizujących program kształcenia na wszystkich kierunkach.
Formy wsparcia studentów/ek:
- Indywidualne Poradnictwo Zawodowe.
- Warsztaty z zakresu zakładania oraz prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
- Mentoring – indywidualne spotkania studentów z mentorem mające na celu dopracowanie pomysłów biznesowych studentów, wsparcie działań i przedsiębiorczości.
- Networking – spotkania grupowe studentów z przedstawicielami środowiska biznesowego.
- Targi przedsiębiorczości.
- Wzmocnienie programu kształcenia doktorantów
Wsparciem zostanie objętych 10 doktorantów/ek wykazujących największy potencjał naukowy, którzyukończyli II rok studiów III stopnia kształcenia w trybie stacjonarnym oraz mają otwarty przewód doktorski. W ramach zadania przewidziany jest udział doktorantów/ek
w trzymiesięcznym stażu zagranicznym.
- Działania podnoszące kompetencje dydaktyczne kadr Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
Zadanie obejmuje organizację szkoleń informatycznych i językowych dla 185 pracowników dydaktycznych Uniwersytetu Rolniczego oraz udział 35 osób w zagranicznym stażu dydaktycznym.
- Działania podnoszące kompetencje zarządcze kadr kierowniczych i administracyjnych
W ramach zadania realizowane będą szkolenia dla kadry kierowniczej i administracyjnej (200 osób) w zakresie podnoszenia kwalifikacji, zarządzania zespołem, kompetencjami, finansami
i pozyskiwaniem środków finansowych ze środków zewnętrznych.
WARTOŚĆ PROJEKTU:10 835 378,67 zł, w tym wkład własny: 325 700,00 zł.
Strona projektu: ipsr.urk.edu.pl
Opracowanie metody wytwarzania produktów piekarniczych o właściwościach hipoalergicznych dla osób z nietolerancją białek pszenicy
Projekt pt.: „Opracowanie metody wytwarzania produktów piekarniczych o właściwościach hipoalergicznych dla osób z nietolerancją białek pszenicy” współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Działania 4.1 Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020.
Okres realizacji: 01.04.2019 r. – 31.03.2022 r.
Budżet projektu: 7 544 733,45 PLN
Skład konsorcjum:
Liderem konsorcjum jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Partnerami projektu są:
Instytut Fizjologii Roślin PAN,
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB,
HMH HARDEK MĄKA HARDEK SPÓŁKA JAWNA,
ROBERT TYRAN Piekarnia-Cukiernia.
Opis projektu:
Białka glutenowe pszenicy odgrywają ważną rolę w żywieniu człowieka, a jednocześnie stanowią grupę alergenów pokarmowych, które u osób z nietolerancją glutenu wywołują szereg objawów chorobowych.
Celem projektu jest opracowanie metody wytwarzania pieczywa i wyrobów cukierniczych, w których właściwości alergizujące gliadyn i glutenin zostaną obniżone o około 80%-90%, dzięki czemu wymienione klasy środków spożywczych staną się bezpieczne, zdrowe i przydatne w żywieniu osób z alergią na gluten.
Oczekiwany efekt końcowy zostanie osiągnięty przy zastosowaniu rozwiązań z zakresu genetyki/hodowli roślin, agrotechnicznym i technologicznym.
Materiałem wyjściowym do badań i opracowania finalnej technologii jest wytworzona przez członków konsorcjum forma pszenicy zwyczajnej pozbawioną silnie alergizujących frakcji białkowych z grupy α, β i ω-gliadyn (Wasko.gl-). Mąka uzyskiwana z jej ziarna wykazuje obniżone właściwości alergizujące, a zarazem lepsze parametry jakościowe.
W trakcie realizacji projektu jej materiał nasienny będzie udoskonalany metodami hodowli zachowawczej, namnażany i testowany przy różnych poziomach nawożenia azotem i siarką, co pozwoli na opracowanie metody uprawy obniżającej dodatkowo poziom białek alergizujących w ziarniakach pszenicy bez pogorszenia właściwości technologicznych. Nasiona będą też poddawane specyficznej modyfikacji technologicznej opartej na procesie traktowania naturalnymi ekstraktami roślinnymi zawierającymi związki o właściwościach koagulujących celem obniżenia alergeniczności białek gluteninowych.
Docelową grupę odbiorców pieczywa hipoalergicznego stanowić będą osoby uczulone na białka pszenicy, w dalszej kolejności wszyscy konsumenci pieczywa.
Za część badawczą projektu odpowiedzialny będzie Uniwersytet Rolniczy w Krakowie (lider projektu), Instytut Fizjologii Roślin PAN, oraz Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB. Próby technologiczne i niektóre prace badawcze będą realizowane przez partnerów przemysłowych: HMH HARDEK MĄKA HARDEK Sp. j. (Cukiernia Wadowice) oraz Piekarnię-Cukiernię Robert Tyran.
Końcowym efektem projektu będą opracowane receptury produktów cukierniczych i piekarniczych, które zostaną wdrożone na rynek na skalę półprzemysłową.
Opracowanie innowacyjnych włóknin ochronnych z dodatkiem piór
Projekt pt. „Opracowanie innowacyjnych włóknin ochronnych z dodatkiem piór” współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
w ramach Działania 4.1 Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020.
Okres realizacji: 01.11.2018 r. – 31.10.2021 r.
Budżet projektu: 8 157162,50 PLN
Skład konsorcjum:
Liderem konsorcjum jest Instytut Biopolimerów i Włókien Chemicznych
Partnerami projektu są:
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie,
CEDROB S.A. Zakład Drobiarski Niepołomice,
Poltops Spółka z o.o.
Kierownik Projektu B+R dr hab. inż. Piotr Kacorzyk
Opis projektu:
Celem projektu jest opracowanie metod zagospodarowania odpadów w postaci piór.
W ramach projektu przewidziano opracowanie wytycznych do wdrożenia produkcji dwóch grup włóknin kompozytowych z dodatkiem odpadowych piór z ubojni drobiu.
1) Włóknina ochronna typu A do okrywania pryzm śniegu tzw. magazyn śniegu.
2) Włóknina ochronna typu B do okrywania nowych zasiewów mieszanki trawiasto-bobowatej, która znajdzie zastosowanie na terenach trudnych takich jak: skarpy, nasypy, nowo formowane trasy narciarskie.
Proponowane rozwiązania będą przyjazne dla środowiska i zdrowia ludzkiego, jednocześnie zapewniając redukcję biomasowych odpadów w postaci piór, zalegających i zanieczyszczających środowisko.
Działania w projekcie będą stanowić również kolejny krok w kierunku ochrony ekosystemu glebowego i jego rewitalizacji na terenach trudnych. Korzystny wpływ nowych innowacyjnych włóknin ochronnych na biologiczną aktywność gleby przyczyni się także do rozwoju bioróżnorodności, co jest zgodne z ideą Dyrektywy Unii Europejskiej w sprawie ochrony gleb z dnia 15 listopada 2007 r.
Opracowanie technologii i uruchomienie produkcji mączek mineralnych wytworzonych z odpadów górnictwa surowców skalnych i energetyki zawodowej
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój.
Projekt realizowany w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju: Regionalne Agendy Naukowo-Badawcze
„OPRACOWANIE TECHNOLOGII I URUCHOMIENIE PRODUKCJI MĄCZEK MINERALNYCH WYTWORZONYCH Z ODPADÓW GÓRNICTWA SUROWCÓW SKALNYCH I ENERGETYKI ZAWODOWEJ”
Okres realizacji: 01.07.2018r. – 30.06.2021r.
Wartość projektu: 4 096 268,51 zł
Wkład z Funduszy Europejskich: 3 060 268,51 zł
Skład konsorcjum:
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Lider
- MIDAR Sp. z o.o.
Cele projektu: Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej, energooszczędnej i ekologicznej technologii recyklingu odpadów mineralnych (m.in. popiołów, szlamów, osadów z procesów technologicznych, złóż antropogenicznych).
Planowane efekty: Przetwarzanie wspomnianych odpadów pozwoli na wprowadzenie na rynek unikatowych mączek mineralnych, dedykowanych do stosowania m.in. w procesach rekultywacji gruntów zdegradowanych oraz przywracania gruntom przeznaczonym pod wieloletnią uprawę monokulturową pierwotnych właściwości fizyko-chemicznych. Produkowane mączki mineralne będą:
1) wykonane z surowców w 100% obojętnych dla środowiska;
2) charakteryzowały się niezmiennymi, wysokimi parametrami jakościowymi;
3) wytwarzane zgodnie z najwyższymi standardami bezpieczeństwa i ochrony środowiska.
Inkubator Innowacyjności 2.0
„Inkubator Innowacyjności 2.0”
strona projektu https://inkubator2.urk.edu.pl/
Wirtualne pole, realny produkt” – stworzenie nowatorskiego modelu sprzedaży produktów rolnych
„Wirtualne pole, realny produkt” – stworzenie nowatorskiego modelu sprzedaży produktów rolnych
Operacja realizowana w ramach działania WSPÓŁPRACA objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Beneficjent: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Dofinansowanie projektu: 1 451 285,00 zł
Okres realizacji projektu: 01.03.2020 r. – 28.02.2022 r.
Nazwa Grupy Operacyjnej: Grupa Wirtualne Pole
Lider Grupy Operacyjnej: IQon Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Partnerzy:
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Grzegorz Patoła – właściciel gospodarstwa rolnego
Marcin Natanek – właściciel firmy
Cel operacji:
Celem projektu jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnego modelu sprzedaży produktów rolnych w postaci serwisu internetowego, umożliwiającego zamówienie uprawy produktów rolnych bezpośrednio u rolnika na konkretnym, wydzielonym obszarze pola uprawnego. Operacja ta zakłada wprowadzenie do obrotu produktów (warzywa, owoce) objętych załącznikiem nr 1 do Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Projekt poprzez wprowadzenie nowej technologii informatycznej, nowych metod organizacji wprowadzania do obrotu produktów rolnych oraz nowych metod marketingu, ma na celu stworzenie nowych możliwości dla rolników oraz konsumentów na terenie całego kraju, ze szczególnym uwzględnieniem małych gospodarstw rolnych.
Opis realizacji operacji:
Rozwiązanie, jakim jest stworzenie „wirtualnego pola”, polega na wprowadzeniu nowatorskiego sposobu składania zamówienia i jego realizacji, w którym jedynym „pośrednikiem” między rolnikiem a konsumentem będzie stworzony na potrzeby projektu serwis internetowy. Konsument ma możliwość „wydzierżawienia” konkretnego fragmentu pola u rolnika, zlecenia mu uprawy konkretnych produktów rolnych, a także sposobu przechowywania i dostarczenia upraw.
Projekt polega na opracowaniu i wdrożeniu innowacyjnej platformy do kontraktowej sprzedaży rolniczej w modelu partycypacji rolnika i konsumenta w pięciu etapach czteromiesięcznych, dostosowanej do realiów i potrzeb grup docelowych.
Operacja ta wymaga stworzenia zaawansowanych modułów, opartych na autorskich algorytmach informatycznych. Zastosowanie tych rozwiązań umożliwi połączenie
w jednej operacji zamówienia produktów rolnych, ich wyceny, a także usług dodatkowych, takich jak: przechowywanie, mrożenie, robienie przetworów oraz transport produktów.
Moduł inteligentnej wyceny produktów i usług rolnika – umożliwi wycenę produktów, bazując na algorytmie, czerpiącym informacje z ustawień preferencji rolnika, zakresu jego oferty, cech jego działki, a także z bazy wiedzy rolniczej oraz informacji
o cenach obowiązujących aktualnie na rynku. Moduł ten pozwoli na szybką i adekwatną wycenę produktów i usług rolnika.
Moduł tworzenia wirtualnego pola – umożliwi graficzne przedstawienie pola uprawnego z podziałem na sektory.
Moduł inteligentnego tworzenia zamówienia – umożliwi złożenie zamówienia wykonalnego na danym terenie, poprzez zastosowanie algorytmów, które będą czerpać informacje z danych o preferencjach zamawiającego, z danych o rolniku, jego polu i ofercie, a także z danych zawartych w bazie wiedzy rolniczej. Wynikiem będzie skonfigurowanie optymalnego zamówienia z informacją o jego cenie, wielkości spodziewanych plonów czy też terminów ich zbiorów.
Moduł generowania rozpiski prac rolnych – umożliwi stworzenie harmonogramu prac
z podziałem na poszczególne okresy w oparciu o dane z konkretnego zamówienia
i w odniesieniu do konkretnego fragmentu pola oraz rolnika. Moduł ten bazować będzie na algorytmie czerpiącym dane z zamówienia i bazy wiedzy rolniczej.
Moduł wiedzy rolniczej – służyć będzie do gromadzenia i skategoryzowania wiedzy rolniczej w taki sposób, aby mogła być ona wykorzystywana przez pozostałe moduły.
Rezultaty operacji:
Efektem realizacji projektu będzie powstanie nowej technologii, w postaci serwisu internetowego, umożliwiającej wprowadzenie do obrotu produktów rolnych.
Rolnicy uzyskają nowe narzędzie sprzedaży produktów rolnych, znacznie ograniczające ilość pośredników sprzedaży, co przełoży się na zwiększenie marży oferowanych produktów. Wprowadzenie tego rozwiązania będzie wiązało się z koniecznością zmiany sposobu uprawy warzyw i owoców, a także zwiększeniem w niektórych przypadkach nakładu pracy rolnika. W efekcie spowoduje to jednak wzrost rentowności gospodarstwa rolnego – sprzedawany będzie produkt wraz z usługą, co przełoży się na większe zyski. Rolnik będzie miał także możliwość podpisania z konsumentem umowy na wynajem działki uprawnej, co zagwarantuje rolnikowi zysk niezależnie od plonów
w danym roku.
Konsumenci uzyskają nowe narzędzie do zaopatrywania się w produkty rolne ze sprawdzonego źródła. Zostaną „włączeni” w proces produkcji warzyw i owoców, poprzez uczestnictwo w procesie planowania, produkcji rolnej oraz zbiorów – konsumenci będą mieli możliwość samodzielnej uprawy swoich produktów pod nadzorem rolnika lub zlecenia rolnikowi sposobu uprawy i zbioru produktów, a także dodatkowych usług, takich jak przechowywanie czy przetwarzanie tych produktów.
Opracowanie mobilnej technologii badania pestycydów w produktach rolnych oraz identyfikacji źródła pochodzenia produktów rolnych
„Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Tytuł projektu: Opracowanie mobilnej technologii badania pestycydów w produktach rolnych oraz identyfikacji źródła pochodzenia produktów rolnych.
Nazwa programu: Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020, Działanie 16 „Współpraca”
Całkowity budżet operacji: 3.325.349,16 PLN
Kwota pomocy: 2 710 011,00 PLN
Numer umowy o przyznaniu pomocy: 00005.DDD.6509.00008.2018.01
Źródła finansowania operacji: Zaliczka i wkład własny, Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz krajowe środki publiczne
Okres realizacji projektu: 01.04.2020 r. – 31.03.2022 r.
Projekt realizowany jest w konsorcjum o nazwie GRUPA OPERACYJNA BEZPIECZNA ŻYWNOŚĆ, którą tworzą:
- AGRO SMART LAB sp. z o.o. z siedzibą w Koniuszy, ul. Niegardów 26, 32-104 Koniusza
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie z siedzibą w Krakowie, al. Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
Celem Operacji jest opracowanie i wdrożenie innowacji technologicznej i marketingowej w obszarze zarządzania bezpieczeństwem produktów rolnych oraz wprowadzania bezpiecznych produktów rolnych do sprzedaży. W ramach projektu zostanie opracowany i wdrożony nowoczesny system pomiarowy do wykrywania obecności pozostałości pestycydów w warzywach i owocach. Mobilny (poza-laboratoryjny) system diagnostyczny umożliwi szybki i tani pomiar zawartości pestycydów w produktach rolnych w miejscu produkcji.
W rezultacie operacji producent dostanie do ręki narzędzie, pozwalające w sposób ekonomiczny przetestować pozostałości pestycydów w miejscu produkcji. Pozwoli to optymalizować zarządzanie produkcją i zbiorami, tak aby dostarczać klientowi produkt najwyższej jakości.
Ponadto przewidywana jest redukcja spożywania przez konsumentów pozostałości pestycydów wraz z żywnością i wodą pitną oraz ochrona środowiska przed szkodliwymi efektami związanymi ze stosowaniem pestycydów.
Proponowana w tym projekcie nowa linia produktów „Przebadane na zawartość pestycydów” jest świetną alternatywą dla konsumentów, którzy nabywając owoce i warzywa produkowane w tradycyjny sposób, będą mieć pewność, że nie mają one pozostałości środków ochrony roślin, poprzez oznakowanie na etykiecie. Na rynku polskim brak jest w tej chwili linii produktów owoców i warzyw, które byłyby oznakowane „Przebadane na zawartość pestycydów”.
Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II
MODERNIZACJA KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO W MAŁOPOLSCE II
Projekt „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II” współfinansowany jest ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020. Zadanie stanowi kontynuację i rozszerzenie działań pilotażowych wdrażanych w latach 2014-2015 obejmujących realizację zajęć dydaktycznych dla uczniów z wykorzystaniem nowoczesnych technologii informatyczno-komunikacyjnych.
Okres realizacji: 01.01.2016 r. – 31.12.2021 r.
Cel projektu: zwiększenie szans na zatrudnienie uczniów kształcących się w szkołach zawodowych poprzez poprawę efektywności kształcenia zawodowego oraz podniesienie
u uczniów małopolskich gimnazjów zdolności do podejmowania właściwych decyzji dotyczących dalszej ścieżki edukacyjnej i zawodowej. Działania skierowane są do uczniów i kadry szkół oraz placówek prowadzonych przez województwo małopolskie.
Rezultat: podniesienie atrakcyjności kształcenia poprzez zwiększenie konkurencyjności na rynku pracy, uzyskanie dodatkowych kompetencji, wzmocnienie współpracy z przedsiębiorcami, inwestycje w infrastrukturę -wspieranie i rozwój kształcenia zawodowego w regionie, w tym CKZ
w subregionach w zakresie tworzenia sieci nowoczesnych placówek kształcenia zawodowego współpracujących z przedsiębiorcami– odpowiadających na potrzeby rynku pracy -wdrażanie nowego modelu nauczania z wykorzystaniem TIK w zakresie 7 obszarów zawodowych, we współpracy z uczelniami, jego upowszechnianie i przeszkolenie nauczycieli. Rezultat: poszerzenie wiedzy z zakresu przedmiotów zawodowych z wykorzystaniem TIK dla ok. 2000 uczniów
i przeszkolenie 400 nauczycieli z kompetencji cyfrowych -wsparcie orientacji zawodowej uczniów gimnazjów.
Prowadzenie działań w komponencie Małopolskiej Chmury Edukacyjnej przez Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie odbywać się będzie w obszarze żywność oraz środowisko. W ramach zadań planuje się przeprowadzenie następujących typów zajęć, których odbiorcami będą uczniowie małopolskich techników:
- zajęcia on-line prowadzone będą z wykorzystaniem nowoczesnych TIK-funkcjonalności sprzętu „chmurowego”, umożliwią jak najlepsze korzystanie z potencjału intelektualnego uczelni za pośrednictwem nauczycieli akademickich realizujących wykłady/ćwiczenia
w formie videokonferencji.
- warsztaty letnie oraz weekendowe umożliwią poznanie uczniom środowiska szkoły wyższej, co ma docelowo zwiększyć ich świadomość w zakresie wyboru dalszej ścieżki edukacyjnej.
Budżet projektu: 974 688,00 zł w tym wkład własny w wysokości 97 468,80 zł.
BOOSTING EUROPEAN CITIZENS KNOWLEDGE AND AWARENESS OF BIOECONOMY - BLOOM
Projekt finansowany przez Unię Europejską w ramach programu Horyzont 2020 |
„BOOSTING EUROPEAN CITIZENS KNOWLEGDE AND AWARENESS OF BIO-ECONOMY - BLOOM”
Okres realizacji: 01.11.2017 r. – 31.10.2020 r.
Projekt finansowany przez Komisję Europejską ramach programu Horyzont 2020
Umowa grantowa nr 773983
Budżet projektu: 2 400 000,00 EUR
Skład konsorcjum:
- Zentrum für Soziale Innovation GMBH - Austria - KOORDYNATOR PROJEKTU
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Polska
- Centrum Nauki Kopernik - Polska
- Campus De Excelencia Internacionalen Agroalimentacion - Hiszpania
- EUN Partnership AISBL - Belgia
- Global Ecovillage Network of Europe - Niemcy
- Jyvaskylan Ammattikokeakoulu - Finlandia
- Medienwerkstatt Linz - Austria
- Oekosoziales Forum Europa - Austria
- Stichting Wageningen Research - Holandia
- Vetenskap & Allmänhet, VA - Szwecja
- Wissenschaftsladen Bonn - Bonn EV – Niemcy
- Otelo Egen- Austria
Głównym celem tego projektu jest stworzenie otwartych i świadomych dialogów, współtworzonych przez obywateli europejskich, społeczeństwo obywatelskie, sieci innowacyjne w dziedzinie biogospodarki, lokalne ośrodki badawcze, interesariuszy z biznesu i przemysłu oraz różnych szczebli administracji, w tym Komisję Europejską. BLOOM opracuje pięć hubów (społeczności wymiany dobrych praktyk), które pozwolą na iteracyjny proces, który obejmą wszystkie zainteresowane strony poprzez różne cykle rozwoju wartości, umożliwiając wzajemną wymianę i generowanie pomysłów poprzez dzielenie się wiedzą i doświadczeniami. W ramach współtworzonych warsztatów zostaną opracowane, zbadane i zatwierdzone działania informacyjne, które będą dokładnie dostosowane do regionalnych potrzeb zainteresowanych stron.
Celem projektu jest:
(a) wzrost świadomości i wiedzy na temat biogospodarki poprzez umożliwienie otwartego i świadomego dialogu w trakcie procesów innowacji dotyczących biogospodarki ,
(b) budowanie i wzmacnianie społeczności bioekonomicznej,
(c) wzmocnienie wspólnej interpretacji koncepcji, dostarczającej rzetelnego wglądu w biogospodarkę, jej praktyki, korzyści i konsekwencje ,
(d) wspieranie nauki i edukacji. Dzięki temu projekt przyczyni się do zmniejszenia istniejących barier w zakresie biogospodarki i pobudzi działania w zakresie biogospodarki na poziomie regionalnym i unijnym.
SMALL FARMS, SMALL FOOD BUSINESSES AND SUSTAINABLE FOOD SECURITY- SALSA
Projekt finansowany przez Unię Europejską w ramach programu Horyzont 2020 |
„SMALL FARMS, SMALL FOOD BUSINESSES AND SUSTAINABLE FOOD SECURITY - SALSA”
Okres realizacji: 01.04.2016r. – 31.03.2020 r.
Projekt finansowany przez Komisję Europejską ramach programu Horyzont 2020
umowa grantowa nr 677363
Budżet projektu: 4 958 172,50 EUR
Skład konsorcjum:
- Universidade de Évora – Portugalia – KOORDYNATOR PROJEKTU
- Universita di Pisa - Włochy
- Nodibinajums Baltic Studies Centre - Łotwa
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Polska
- Highclere Consulting S.R.L. - Rumunia
- Universitat Politecnica de Valencia - Hiszpania
- International Institute for Environment and Development – Wielka Brytania
- Agricultural University of Athens - Grecja
- Universitdade de Cabo Verde – Republika Zielonego Przylądka
- University for Development Studies - Gana
- Savanah Young Farmers Network Tamale - Gana
- African Centre for Technology Studies- Kenia
- Food and Agriculture Organization of the United Nations FAO - Włochy
- Coldiretti – Włochy
- The James Hutton Institute- Wielka Brytania
- Stiftelsen Rurals Institutt for Rural- Norwegia
- International Centre for Research in Agroforestry- Kenia
Głównym celem projektu SALSA jest ocena znaczenia drobnych gospodarstw rolnych i przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego. SALSA ma na celu identyfikację mechanizmów, które w różnych skalach mogą wzmocnić rolę małych gospodarstw w systemach żywnościowych, a tym samym wspierać zrównoważone bezpieczeństwo żywnościowe i żywieniowe. Projekt skupia się na ukazaniu zróżnicowania systemów żywnościowych oraz sytuacji drobnych gospodarstw rolnych w wybranych krajach Europy i Afryki. Biorąc pod uwagę gradient 30 regionów odniesienia w Europie i Afryce, uzyska zróżnicowane zrozumienie roli małych gospodarstw i małych przedsiębiorstw spożywczych w bardzo zróżnicowanych strukturach i systemach żywnościowych. SALSA opracuje i wdroży transdyscyplinarne, wieloskalowe podejście, które bazuje na odpowiednich ramach teoretycznych i analitycznych w ramach podejścia do systemów żywnościowych i łączy je, wykorzystując metody jakościowe, konsultacyjne i ilościowe. Przetestuje również nową kombinację metod i narzędzi opartych na danych (w tym technologii satelitarnych) w celu rygorystycznej oceny pod względem ilościowym wzajemnych powiązań między małymi gospodarstwami oraz innymi małymi przedsiębiorstwami spożywczymi, zwracając szczególną uwagę na czynniki ograniczające i sprzyjające. SALSA wykorzysta metody partycypacyjne na poziomie regionalnym i ustanowi bardziej globalną Wspólnotę Praktyk i platformę edukacyjną dla wielu zainteresowanych stron, opartą na platformie komunikacji i uczenia się TECA FAO.
FOOD SCIENCE, TECHNOLOGY AND ENGINEERING – EUROPEAN JOINT DOCTORATE TRAINING TOWARDS KNOWLEDGE, SKILLS AND MOBILITY – EJDFOODSCI
Projekt finansowany przez Unię Europejską w ramach programu Horyzont 2020 |
„FOOD SCIENCE, TECHNOLOGY AND ENGINEERING – EUROPEAN JOINT DOCTORATE TRAINING TOWARDS KNOWLEDGE, SKILLS AND MOBILITY – EJDFOODSCI”
Okres realizacji: 01.09.2016r. – 31.08.2020 r.
Projekt finansowany przez Komisję Europejską w ramach programu Horyzont 2020
umowa grantowa nr 722166
Budżet projektu: 2 078 485,56 EUR
Skład konsorcjum:
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie – Polska – KOORDYNATOR PROJEKTU
- Kobenhavns Universitet - Dania
- The University of Nottingham – Wielka Brytania
- Universiteit Gent – Belgia
- Technische Universitat Berlin – Niemcy
- Katholieke Universiteit Leuven – Belgia
Partnerzy:
- FlavorActiV Limited – Wielka Brytania
- Versuchs-und Lehranstalt fur Brauerei in Berlin (VLB) EV - Niemcy
- Carlsberg AS – Dania
- Boortmalt NV - Belgia
Celem projektu jest wyszkolenie 8 młodych naukowców (ESR) w innowacyjnym, międzynarodowym programie studiów doktoranckich, aby mogli stać się najwyższej klasy specjalistami i profesjonalnymi liderami na rynku pracy, gotowymi do wprowadzania innowacji i zarządzania zaawansowanymi badaniami. Ukończenie programu szkoleniowego zapewni ESRom odpowiednią wiedzę, umiejętności i świadomość rzeczywistości naukowo-biznesowej, kluczowej dla naukowych i / lub komercyjnych projektów badawczych.
Cele szkolenia zostaną osiągnięte poprzez udział ESR w:
-specjalistycznych kursach a) z zakresu wiedzy nauk o żywności, mikrobiologii, technologii słodowania i piwowarstwa, b) doświadczenia w stosowaniu zaawansowanego technologicznie sprzętu analitycznego, c) umiejętności menedżerskich i biznesowych (umiejętności ogólne, ekonomika przemysłowa, zarządzanie projektami, projektowanie badań i analiza danych);
- międzynarodowym zespole projektu badawczego, korzystającym z udogodnień konsorcjum wieloinstytucjonalnego;
- stażach akademickich i przemysłowych
W związku z tym ESR otrzymają podwójny stopień doktora w dziedzinie nauk o żywności i / lub inżynierii. Konsorcjum najwyższej klasy uniwersytetów, instytutów i partnerów przemysłowych zapewni młodym, ambitnym i odważnym naukowcom wyjątkową okazję do wykorzystania ich potencjału. Organizacje akademickie (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Uniwersytet w Kopenhadze DK, Uniwersytet w Nottingham UK, Uniwersytet w Gandawie BE, Uniwersytet Techniczny w Berlinie DE i KU Leuven BE) będą wspierane przez partnerów: VLB Berlin DE, FlavorActiV UK , Carlsberg Group DK i Boortmalt BE, aby zapewnić zrównoważone środowisko badawczo-biznesowe.
SMART STRATEGIES FOR THE TRANSITION IN COAL INTENSIVE REGIONS-TRACER
Projekt finansowany przez Unię Europejską w ramach programu Horyzont 2020 |
„SMART STRATEGIES FOR THE TRANSITION IN COAL INTENSIVE REGIONS-TRACER”
Okres realizacji: 01.04.2019r. – 31.03.2022 r.
Projekt finansowany przez Komisję Europejską ramach programu Horyzont 2020
umowa grantowa nr 836819
Budżet projektu: 1 999 956,25EUR
Skład konsorcjum:
- WIP Renewable Energies-Niemcy – KOORDYNATOR PROJEKTU
- Centre for Renewable Energy Sources and Saving-Grecja
- Research Institute for Post-Mining Landscapes-Niemcy
- University of Strathclyde- Wielka Brytania
- Black Sea Energy Research Centre-Bułgaria
- Güssing Energy Technologies GmbH-Austria
- The Association of European Renewable Energy Research Centres-Belgia
- ISPE DESIGN and CONSULTING-Rumunia
- Energoprojekt ENTEL-Serbia
- Coal Energy Technology Institute-Ukraina
- University of Agriculture in Krakow-Polska
- Welsh Government- Wielka Brytania
- Charles University-Czechy
- Czech University of Life Sciences Prague-Czechy
- Jiu Valley Social Institute Association-Rumunia
Celem projektu TRACER jest zainicjowanie nowej i pogłębionej współpracy w zakresie badań i innowacji między docelowymi regionami, w których występuje węgiel, co ułatwi przejście na bardziej zrównoważony system energetyczny. W perspektywie krótko i średnioterminowej współpraca przyczyni się do osiągnięcia celów określonych w różnych planach wdrażania technologii energetycznych opracowanych wspólnie przez kraje europejskie w ramach unijnego strategicznego planu w dziedzinie technologii energetycznych.
Główne działania obejmują:
a) Mobilizację szerokiego grona zainteresowanych stron w dziewięciu regionach europejskich w celu omówienia i uzgodnienia wspólnej wizji i priorytetów w zakresie przemiany węgla.
b) Wspólne opracowywanie strategii badań i innowacji, przemysłowych planów działania i narzędzi wspomagających podejmowanie decyzji.
c) Identyfikację i analizę przykładów najlepszych praktyk udanych i ambitnych procesów transformacji w regionach intensywnie eksploatujących węgiel.
d) Ocenę społeczną, środowiskową i wyzwania technologiczne.
Wspieranie współpracy badawczo-innowacyjnej między regionami intensywnie wykorzystującymi węgiel w Europie i poza nią.
COLLECTIVE APPROACH OF RESEARCH AND INNOVATION FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT IN HIGHLAND - HIGHLANDS.3
Projekt finansowany przez Unię Europejską w ramach programu Horyzont 2020 |
„COLLECTIVE APPROACH OF RESEARCH AND INNOVATION FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT IN HIGHLAND - HIGHLANDS.3”
Okres realizacji: 01.01.2020 r. – 31.12.2023 r.
Projekt finansowany przez Komisję Europejską ramach programu Horyzont 2020
Umowa grantowa nr 872328
Budżet projektu: 2 484 000,00 EUR
Skład konsorcjum:
- ESTERREICHISCHE AKADEMIE DER WISSENSCHAFTEN - Austria - KOORDYNATOR PROJEKTU
- UNIVERSITAET INNSBRUCK – Austria,
- THE LIVESTOCK SUSTAINABILITY – Francja,
- REGIONALPLANUNGSGEMEINSCHAFT GROSSES WALSERTAL – Austria,
- Perth Collegem – Wielka Brytania,
- UNIVERSITAET BERN – Szwajcaria,
- UNIVERSITAET HAMBURG – Niemcy,
- INSTITUTO POLITECNICO DE TOMAR – Portugalia,
- ASSOCIACAO GEOPARK ESTRELA – Portugalia,
- UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE COMPOSTELA – Hiszpania,
- L'ENVIRONNEMENT ET L'AGRICULTURE – Francja,
- SYNDICAT MIXTE DU PARC NATUREL REGIONAL DU LIVRADOIS FOREZ – Francja,
- INSTITUT NATIONAL DE LA RECHERCHE AGRONOMIQUE – Francja,
- INSTITUT DE RECHERCHE POUR LE DEVELOPPEMENT – Francja,
- INSTITUT DES SCIENCES ET INDUSTRIES DU VIVANT ET DE L'ENVIRONNEMENT-AGRO PARIS TECH - Francja,
- INSTITUT D ENSEIGNEMENT SUPERIEUR ET DE RECHERCHE EN ALIMENTATION SANTE ANIMALE SCIENCES AGRONOMIQUES ETDE L ENVIRONNEMENT VETAGRO SUP – Francja,
- ELLINIKOS GEORGIKOS ORGANISMOS – DIMITRA – Grecja,
- FOREAS SYNERGASIAS MIKRON GALAKTOKOMIKON PERIOXON THESSALIAS – Grecja,
- UNIVERSITA DEGLI STUDI DI PADOVA – Włochy,
- NIBIO - NORSK INSTITUTT FOR BIOOKONOMI – Norwegia,
- LOFOTLAM SA – Norwegia,
- UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI – Rumunia,
- R.N.P. ROMSILVA - ADMINISTRATIA PARCULUI NATIONAL PIATRA CRAIULUIRA – Rumunia,
- KMETIJSKI INSTITUT SLOVENIJE - AGRICULTURAL INSTITUTE OF SLOVENIA – Słowienia,
- POSOSKI RAZVOJNI CENTER – Słowenia,
- UNIWERSYTET ROLNICZY IM. HUGONA KOŁŁĄTAJA W KRAKOWIE – Polska,
- JAVNA USTANOVA UNIVERZITET CRNE GORE PODGORICA – Czarnogóra,
- SRUC – Wielka Brytania,
- CAIRNGORMS NATIONAL PARK AUTHORITY – Wielka Brytania,
- ASOCIACION DE HOSTELERIA Y TURISMO DE TREVINCA – Hiszpania,
- ISTITUTO CULTURALE MOCHENO – Włochy,
- INSTITUT AGRONOMIQUE ET VETERINAIRE HASSAN II – Maroko,
- UNIVERSITE FERHAT ABBAS SETIF – Algieria,
- SOKOINE UNIVERSITY OF AGRICULTURE – Tanzania,
- MEKELLE UNIVERSITY – Etiopia,
- INTERNATIONAL CENTRE FOR INTEGRATED MOUNTAIN DEVELOPMENT – ICIMOD – Nepal,
- LANZHOU UNIVERSITY – Chiny,
- NATIONAL INSTITUTE OF ANIMAL SCIENCE – Wietnam,
- UNIVERSIDAD EXTERNADO DE COLOMBIA – Kolumbia,
- THE MOUNTAIN INSTITUTE INC – Peru,
- UNIVERSIDAD NACIONAL DE LA PATAGONIA AUSTRAL – Argentyna,
- CONSEJO NACIONAL DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS Y TECNICAS – IANIGLA – Argentyna,
- UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA – UFSM – Brazylia.
Celem projektu HIGHLANDS jest przyczynienie się do zintegrowanego zrównoważonego rozwoju na obszarach górskich (ISDH) poprzez nastawioną na efekty badania i innowacje (R&I) oparte na budowanie potencjału, dzielenie się wiedzą, doświadczeniem i narzędziami lokalnymi i globalnymi. Doprowadzi to do procesu współinnowacji poprzez oddelegowania oraz sesje (szkolenia) badawczo- innowacyjne (R&IS) z udziałem partnerów publicznych / prywatnych i nieakademickich, w celu stworzenia wspólnej wizji ISDH, zwiększenia zdolności naukowców, menedżerów, użytkowników, decydentów, zmniejszając tym samym przepaść między badaniami a rozwojem.
Działania będą zorganizowane w 5 zintegrowanych pakietach roboczych (WP): Koordynacja i zarządzanie (WP1); Metodologia i budowanie potencjału dla ISDH (WP2); Analiza, porównanie i modelowanie ISDH (WP3); Budowanie wielostronnej platformy wspomagania decyzji ISDH (DSP) (WP4); Komunikacja, rozpowszechnianie i wykorzystywanie wyników (WP5).
HIGHLANDS jest wspierany przez sieć 43 instytucji, w tym 31 partnerów z Europy (~ 35% nieakademickich) oraz wykwalifikowanych i zmotywowanych badaczy płci żeńskiej i męskiej oraz lokalnych interesariuszy.
Plan prac obejmie 8 kolejnych R&IS (5 w Europie, 3 na zewnątrz), aby promować wymianę między uczestnikami jako podstawę innowacji. Każdy R&IS będzie opierał się na wspólnych zasadach uczenia się i holistycznym podejściu systemowym, wystawiając uczestników na szeroką gamę światowych poglądów, które zachęcą do eksperymentowania z praktyką. Każdy R&IS skupi się na konkretnym aspekcie zrównoważonego rozwoju górskiego i obejmie kolektywne uczenie się, wspólne badania i budowanie potencjału w zakresie gromadzenia / analizy danych, modelowania. Aby uzupełnić R&IS, wdrożone zostaną długoterminowe delegacje dla naukowców i praktyków, aby głęboko szkolić i współpracować w konkretnych kwestiach zidentyfikowanych przez konsorcjum.
Zebrane dane na temat ISDH będą przechowywane w internetowej i interaktywnej platformie wspomagania decyzji, która zostanie następnie przeniesiona do istniejących sieci górskich.
Wspólne działania na rzecz przywrócenia i utrzymania różnorodności biologicznej karpackich ekosystemów górskich
Renaturalisation of inland delta of Nida River
http://kiw.ur.krakow.pl/bprojects/2019/2019-24-LIFE4DELTA_PL/LIFE4DELTA-main.html
Numer grantu: LIFE17 NAT/PL/000018Tytuł: Renaturyzacja śródlądowej delty rzeki Nidy
ID UR: 6311
Okres trwania projektu: styczeń 2019 - grudzień 2024
Opis projektu | Śródlądowa delta rzeki Nidy, unikalna na kontynencie struktura geomorfologiczna, jest jedną z największych i najbogatszych obszarów o dużym znaczeniu przyrodniczym w Europie. Całkowicie pokrywa się z obszarem, który jest przedmiotem zainteresowania Wspólnoty Europejskiej „Ostoja Nidziańska” (PLH260003) o powierzchni 26 515,64 ha i Dolina Nidy (PLB260001) o powierzchni 19 956,10 ha. Głównym tematem projektu jest podjęcie działań mających na celu poprawę warunków wodnych śródlądowej delty Nidy, która przyczyni się do przywrócenia unikalnych walorów przyrodniczych, w rozumieniu dyrektywy ptasiej i siedliskowej dla: - lasów aluwialnych z Alnus glutinosa i Fraxinus excelsior (Alno-Padion, Alnion incanae, Salicion albae), - naturalnych eutroficznych jezior z roślinnością typu Magnopotamion lub Hydrocharition, - przywrócenia właściwego stanu ochrony siedlisk łąkowych, w tym stworzenia optymalnych warunków siedliskowych dla ptaków, np. Botaurus stellaris, Crex crex, Porzana porzana, Ciconia ciconia, - odbudowy lub przywrócenia populacji gatunków chronionych: Unio crassus, Anisus vorticulus, Bombina bombina, Triturus cristatus oraz Emys orbicularis. Przywrócenie przestrzennej mozaiki ekosystemów będzie miało również wpływ na poprawę jakościpopulacji gatunków roślin i zwierząt objętych specjalną ochroną, które żyją tutaj i są wymienione w dokumentach: Załączniku 2 Dyrektywy Siedliskowej UE, Załącznik 1 Dyrektywy Ptasiej, Czerwona Lista IUCN, Polska Czerwona Księga Roślin i Czerwona Lista Zwierząt Zagrożonych Wyginięciem w Polsce. Istotnym celem projektu jest również stworzenie rezerw genów gatunków roślin typowych dla tego gatunku Ostoja Nidziańska, które zagrożone są wyginięciem. Pośrednim celem jest odbudowa pastwisk opuszczonych w latach 80-tych, które będą miały wpływ na utrzymanie dobrego stanu siedlisk łąkowych i gatunków zwierząt tam mieszkających przez wiele lat. Ich powstanie spowoduje utworzenie nowych miejsc pracy i przywracanie wzorców kulturowych związanych z wypasem. Dodatkowym celem projektu jest aktywizacja społeczności lokalnej pod względem zwiększenia ekologiczności i świadomość związana z zagrożeniem i potrzebą ochrony jednego z najcenniejszych ekosystemów Ponidzia, a także edukacja skierowana do dużej grupy odbiorców. |
D2. Monitoring Hydrologiczny. Działanie UR w Krakowie |
Dane gromadzone posłużą w pierwszej kolejności do przygotowania modeli hydraulicznych delty śródlądowej oraz map rozdziału wód w rejonie delty śródlądowej oraz siedliska lasy łęgowego Młodzawy. Stworzone modele zastosowane zostaną do przeprowadzenia wariantowych symulacji nawodnienia obecnie wysychających obszarów łąk, pastwisk, trzęsawisk, wilgotnych lasów, torfowisk i bagien. Modele wariantowe uwzględniać będą zarówno rozdział wód przed jak i po wykonanej regulacji Nidy oraz prac melioracyjnych w jej dolinie. Przedstawione zostaną koncepcje zmian w istniejących systemach wodnych oraz scenariusze postępowania. |
Beneficjenci | 1. Beneficjent Koordynujący: Województwo Świętokrzyskie - Zespół Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych w Kielcach 2. Współbeneficjent: Lasy Państwowe - Nadleśnictwo Pińczów 3. Współbeneficjent: Instytut Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk w Krakowie 4. Współbeneficjent: Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie |
Skład zespołu UR w Krakowie:
Koordynator i specjalista ds. inżynierii rzecznej | dr hab. inż. Andrzej Strużyński | 12 662 4172 | rmstruzy@cyf-kr.edu.pl |
Specjalista ds. monitoringu hydrologicznego | dr hab. inż. Andrzej Bogdał | ||
Specjalista ds. monitoringu hydrologicznego | dr hab. inż. Tomasz Kowalik | ||
Specjalista ds. hydrauliki | dr hab. inż. Leszek Książek, prof. UR | ||
Specjalista ds. inżynierii rzecznej | dr inż. Jacek Florek | ||
Specjalista ds. inżynierii rzecznej | dr inż. Agnieszka Woś | ||
Specjalista ds. modelowania numerycznego | dr inż. Maciej Wyrębek | ||
Specjalista ds. inżynierii rzecznej – starszy technik | mgr. inż Adam Nowak | ||
Pracownik ds. spraw administracyjnych | mgr inż. Ewa Bielecka | 12 662 41 46, 40 27 |
Polskie odmiany chmielu fundamentem platformy piwowarskiego postępu
Projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu LIDER |
Polskie odmiany chmielu fundamentem platformy piwowarskiego postępu
Projekt jest finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu LIDER IX
Okres realizacji: 04.11.2018r. – 03.11.2021r.
Umowa LIDER/46/0185/L-9/17/NCBR/2018
Budżet projektu: 1 192 250,00 PLN
W dobie rosnącej popularności piw intensywnie chmielonych należy zauważyć, że odmiana, jak i forma użytego chmielu (Humulus lupulus L.) mają decydujący wpływ na jakość i akceptowalność wytwarzanego produktu. Celem projektu jest opracowanie technologii wytwarzania dwóch nowych stylów piwa w oparciu o krajowe odmiany chmielu. Ponadto opracowane zostaną wydajne sposoby chmielenia na zimno, a tym samym poznany zostanie wpływ tej technologii na zawartość i wykorzystanie olejków chmielowych oraz α-kwasów. Odpowiednio dobrana pasteryzacja przyczyni się do zapewnienia stabilności produktowi bez nadmiernego obciążenia cieplnego. Analiza jakościowa oraz ilościowa pozostałości po chmieleniu pozwoli na zaproponowanie nowych sposobów ich wykorzystania, a tym samym przyczyni się do obniżenia obciążenia ścieków i wprowadzenia ekoinnowacji w zakładach piwowarskich. Uzyskane rezultaty będą dostępne na stworzonej platformie zawierającej także rzetelne informacje na temat produkcji piwa wartościowe dla powiększającej się rzeszy entuzjastów produkcji złocistego trunku.
Zwiększenie efektywności technologii produkcji brojlera króliczego przez opracowanie nowej ścieżki selekcji
Projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu LIDER |
„ZWIĘKSZENIE EFEKTYWNOŚCI TECHNOLOGII PRODUKCJI BROJLERA KRÓLICZEGO PRZEZ OPRACOWANIE NOWEJ ŚCIEŻKI SELEKCJI”
Okres realizacji:02.11.2018 – 03.10.2021
Projekt dofinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu LIDER
Umowa LIDER/27/0104/L-9/17/NCBR/2018
Budżet projektu: 823 375,00 PLN.
Zwiększająca się świadomość konsumentów dotycząca związku między dietą a zdrowiem zwiększa zainteresowanie żywnością funkcjonalną. Do tego typu żywności można zaliczyć mięso królicze, bogate m.in. w białko o dużej ilości niezbędnych aminokwasów, charakteryzujące się niską zawartość tłuszczu, dużą wartość energetyczną oraz łatwostrawne. Właściwości te powodują, że mięso królicze jest polecane zwłaszcza dla dzieci, osób starszych, chorych jak również dla przeciętnego konsumenta. Utrzymanie wysokiej jakości mięsa króliczego, zdolnego zaspokoić gusta konsumentów wymaga intensywnej pracy hodowlanej. Identyfikacja naturalnie pojawiających się polimorfizmów w obrębie genów kandydujących dla cech jakości mięsa stwarza możliwość wykorzystanie ich w selekcji aby uzyskać większy postęp hodowlany. W proponowanym projekcie planuje się przeprowadzenie selekcji wspomaganej markerami molekularnymi, aby uzyskać zwierzęta o bardziej pożądanych genotypach do dalszej hodowli.
Selekcja ta pozwoli na otrzymanie produktu – mięsa - lepszego pod względem parametrów jakościowych oraz charakteryzującego się lepszą przydatnością technologiczną. Dla pełniejszego wykorzystanie potencjału wyselekcjonowanych zwierząt przewiduje się wykonanie analiz przydatności mięsa do produkcji wyrobów masarskich typu kiełbasa, wędzonka oraz do produkcji innowacyjnych produktów takich jak gravad oraz sushi z mięsa króliczego. Przeprowadzone analizy pozwolą na zaproponowanie konsumentom produktu o wysokich walorach smakowych i prozdrowotnych.
Innowacyjne aktywne powłoki biodegradowalne z surowców odpadowych wzbogacone bioaktywnymi peptydami, do wydłużenia trwałości żywności
Projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu LIDER |
„Innowacyjne aktywne powłoki biodegradowalne z surowców odpadowych wzbogacone bioaktywnymi peptydami, do wydłużenia trwałości żywności”
Okres realizacji:01.02.2020 – 31.01.2023
Projekt dofinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu LIDER, umowa LIDER/2/004/L-10/18/NCBR/2019.
Budżet projektu: 1 500 000,00 PLN.
Według danych FAO Save Food Initiative rocznie około 1,3 miliarda ton wyprodukowanej żywności jest marnowane. Stanowi to około jednej trzeciej całkowitego wolumenu produkowanej żywności. Odsetek marnowanej żywności jest najwyższy w krajach Europy oraz Ameryki Północnej, gdzie w samej Unii Europejskiej straty te na każdego mieszkańca wynoszą ok 170 kg rocznie. Największy odsetek marnowanej żywności notuje się w sektorze produkcji warzyw i owoców oraz ryb i owoców morza, gdzie odpowiednio aż 45% oraz 35% wyprodukowanej żywności zostaje zmarnowane. Według danych KE straty spowodowane marnowaniem żywności szacuje się na 143 miliardy EUR rocznie, a blisko 50% tych strat w UE generowanych jest na etapie kiedy produkt trafia do rąk konsumenta końcowego. Marnowanie żywności, oprócz strat ekonomicznych, wywiera także znaczący wpływ na środowisko, gdyż jest to także niepotrzebnie zużyta energia, woda oraz niepotrzebna emisja gazów cieplarnianych. Straty żywności na poziomie gospodarstwa domowego zazwyczaj związane są z jego zepsuciem, które spowodowane jest najczęściej przez aktywność mikroorganizmów oraz zachodzące procesy oksydacji. Z drugiej strony pośród konsumentów coraz bardziej popularny jest trend „czystej etykiety” oraz kupowania i spożywanie żywności bez konserwantów oraz o minimalnym stopniu przetworzenia.
O tym jak bardzo dużym zagrożeniem dla ochrony środowiska jest problem odpadów opakowaniowych świadczy uchwalona przez Parlament Europejski w dniu 28 maja 2018 roku dyrektywa. Zapisy w/w dokumentów dotyczą między innymi maksymalnego udziału odpadów poddawanych odzyskowi, zwłaszcza recyklingowi oraz zakazu produkcji plastikowych naczyń, sztućców oraz słomek. Różnorodność tworzyw sztucznych i ich połączeń jest utrudnieniem wiążącym się z koniecznością wtórnego sortowania odpadów zebranych selektywnie jako tworzywa przed poddaniem ich recyklingowi materiałowemu. Rozwiązaniem tego problemu jest zastosowanie materiałów biodegradowalnych, które mogą ulegać organicznemu recyklingowi (kompostowanie, fermentacja).
Zagospodarowanie odpadów z przemysłu karpiowego, które do tej pory były traktowane jako odpad, podczas przetwarzania tych ryb, może przynieść wymierne korzyści ekonomiczne. Dotychczas odpady te wykorzystywane były w niewielkim stopniu, jako składniki pasz dla drobiu czy zwierząt futerkowych, jednak większość trafia na wysypiska śmieci, gdzie, jako szczególnie uciążliwe, są obciążone najwyższymi stawkami opłat. Ze względu na skład chemiczny, skóry ryb są znakomitym surowcem do odzysku rybnej żelatyny. Żelatyna rybna wykazuje przewagę nad żelatyną bydlęcą, przez brak problemów związanych z bezpieczeństwem żywności (BSE), oraz, w przeciwieństwie do żelatyny wieprzowej, spełnia wymogi żywności koszernej i typu halal.
Celem niniejszego projektu jest przedłużenie okresu przechowywania produktów spożywczych poprzez zaprojektowanie aktywnych powłok biopolimerowych (roztworu filmotwórczego, folii biopolimerowej oraz wielowarstwowych nanoemulsji filmotwórczych). Komponentami matrycy biopolimerowej będą biodegradowalne materiały: furcelleran- ekstrahowany z alg czerwonych Furcellaria lubricalis oraz hydrolizat żelatynowy ze skór karpia i chitozan pozyskiwane z odpadów przemysłu ryb i owoców morza. Aby nadać aktywne właściwości, wszystkie typy powłok zostaną zmodyfikowane przy użyciu bioaktywnych peptydów. Koncepcja nowego rozwiązania opiera się na zastosowaniu środka przeciwbakteryjnego/antyutleniającego/antyretrogradacyjnego jako części integralnej powłok biopolimerowych. Materiały biodegradowalne wzbogacone bioaktywnymi peptydami mogą stać się w przyszłości alternatywą dla syntetycznych konserwantów w żywności. Nie dość, że ich obecność nie wpływa negatywnie na środowisko, to dodatkowo ich właściwości przyczyniają się do poprawy parametrów przechowywania żywności. Różne typy powłok zostaną zaaplikowane na modelowe produkty spożywcze (schab wieprzowy, tusze makreli oraz sushi) przy użyciu trzech metod: elektronatrysku, zanurzenia oraz zawinięcia. Niniejszy projekt jest odpowiedzią na zbyt duży procent marnowania żywności, a także ma na celu promowanie upowszechniania żywności pakowanej w aktywne opakowania. Zamierza się ponadto udowodnić tezę, że opakowania aktywne są innowacyjne i stanowią przyszłościowy kierunek rozwoju w opakowalnictwie sektora rolno-spożywczego.
STRATEGIA ZAPEWNIENIA I EWALUACJI BAZY TANICH, EFEKTYWNYCH I BEZPIECZNYCH PASZOWYCH SUROWCÓW ENERGETYCZNYCH DO PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W OPARCIU O ZASOBY KRAJOWE ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM NOWOCZESNYCH ODMIAN ŻYTA
Projekt finansowany ze środków Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu „Środowisko naturalne rolnictwo i leśnictwo” BIOSTRATEG |
“STRATEGIA ZAPEWNIENIA I EWALUACJI BAZY TANICH, EFEKTYWNYCH I BEZPIECZNYCH PASZOWYCH SUROWCÓW ENERGETYCZNYCH DO PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W OPARCIU O ZASOBY KRAJOWE ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM NOWOCZESNYCH ODMIAN ŻYTA”
Okres realizacji: 01.08.2016r. – 31.07.2019r.
Projekt finansowany ze środków Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu „Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo” BIOSTRATEG, umowa nr BIOSTRATEG2/297910/12/NCBR/2016
Budżet projektu: 27 519 810,00 zł
Skład konsorcjum:
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie – LIDER
- Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy
- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
- Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
- Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
- Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego
- Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy
- Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN
- KWS Lochow Polska Sp. z o.o.
- Blattin Polska Sp. z o.o
- Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS"
- Firma Handlowo-Produkcyjna "Barbara" Sp. z o.o.
- Gospodarstwo Rolne Jan Wujczak
Opis projektu: Jednym z kluczowych zagadnień współczesnego przemysłu rolno-spożywczego jest zapewnienie nie tylko tanich produktów o wysokiej jakości, ale także bezpieczeństwa łańcucha żywności w Polsce i na rynku wspólnotowym. Żyto posiada ogromny potencjał produkcyjny i coraz częściej potwierdzaną wartość paszową, stanowić zatem może konkurencję dla innych tradycyjnych treściwych surowców paszowych. W tym zakresie żyto ma do spełnienia ważna rolę jako zboże
o najwyższych wskaźnikach odporności na skażenia grzybowe i najniższym koniecznym poziomie agrotechniki związanej z ochroną roślin z użyciem szkodliwych, a zdolnych do przenikania
w łańcuchu żywności na wyższe poziomy pestycydów. Stanowiska uprawy żyta charakteryzują się mniejszym poziomem skażenia gleb co może też przyczynić się do zmniejszonego ryzyka transferu metali ciężkich poprzez żywność. Wszystko to powinno przyczynić się do ogólnej poprawy stanu zdrowia społeczeństwa w skali makro.
Celem badań jest przetestowania współczesnych odmian żyta w zakresie potencjału plonowania, opłacalności produkcji w porównaniu do innych gatunków zbóż i jego przydatności w żywieniu świń, bydła mlecznego i opasowego. Założonym celem praktycznym jest wzrost produkcji żyta w skali kraju, głównie poprzez poprawę efektywności jego uprawy, oraz zwiększenie zakresu zastosowania poprzez rozpowszechnienie w żywieniu zwierząt, ze szczególnym uwzględnieniem świń, ale także drobiu, bydła mlecznego i opasowego. Celem ekonomicznym projektu jest zwiększenie efektywności polskich gospodarstw rolnych poprzez obniżenie kosztów produkcji, a także wzrost produkcyjności
i jakości produktów roślinnych i zwierzęcych. Projekt zrealizowany zostanie w 15 zadaniach badawczych, które charakteryzować się będą silnym wzajemnym powiązaniem metodycznym, materiałowym i wynikowym, dając wspólnie komplet informacji dotyczący potencjalnych możliwości optymalizacji i racjonalizacji wykorzystania gleb lekkich oraz poprawy ekonomicznych wyników produkcji zwierzęcej.
Poza naukowymi i aplikacyjnymi efektami, projekt zakłada też zacieśnienie współpracy pomiędzy jednostkami naukowymi i partnerami przemysłowymi.
PROJEKTOWANIE INNOWACYJNYCH PRZETWORÓW Z KARPIA TYPU „SNACK FOOD” O CHARAKTERZE PROZDROWOTNYM PRZEZNACZONYCH DLA SPORTOWCÓW
Projekt jest finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu LIDER VII, umowa nr LIDER/21/0003/L-7/15/NCBR/2016.
Beneficjent: Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie
Wartość projektu: 1 140 125,00 zł
Wartość dofinansowania: 1 140 125,00 zł
Okres realizacji projektu: 01.01.2017 r. – 31.12.2019 r.
Opis projektu:
Celem projektu jest zaprojektowanie przekąski z karpia o charakterze prozdrowotnym przeznaczonej dla sportowców. Celem jest także zagospodarowanie odpadów (skór) z przemysłu karpiowego, jako substratów do produkcji żelatyny, będącej źródłem bioaktywnych peptydów.
Hydrolizaty białkowe, pochodzące ze skór karpia, wykazują działanie przeciwutleniające, więc będą one dodawane do zaprojektowanej przekąski. W związku z tym, że dotychczas nie zidentyfikowano przeciwutleniających biopeptydów pochodzących z żelatyny karpiowej, celem pracy jest ich identyfikacja. Kolejnym etapem projektu jest stwierdzenie wpływu hydrolizatów białkowych z żelatyny karpiowej na status oksydacyjny krwi szczurów doświadczalnych oraz osób uprawiających sport.
Udokumentowanie pozytywnego wpływu produktu przez wyniki badań klinicznych, powinno przełożyć się na jego wykorzystanie w profilaktyce chronicznych chorób niezakaźnych. Jednocześnie zainteresowane współpracą firmy, będą mogły lepiej i szerzej wykazać zalety prozdrowotne swoich bezpiecznych produktów i uzyskają przewagę ekonomiczną na rynku.
Na podstawie wyników badań klinicznych planuje się wystosowanie wniosku do EFSA, o możliwość stosowania oświadczenia, że wytworzony produkt pozwala redukować stres oksydacyjny w organizmie sportowców. Końcowym celem projektu jest opracowanie pakietu informacji praktycznych (know-how), które będą udostępnione przedstawicielom przemysłu rybnego. Skutkować to będzie wzrostem potencjału gospodarki karpiowej, poprzez wprowadzenie na rynek przetworów z karpia dostępnych przez cały rok.
STRATEGIA PRZECIWDZIAŁANIA UODPARNIANIU SIĘ CHWASTÓW NA HERBICYDY JAKO ISTOTNY CZYNNIK ZAPEWNIENIA ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU AGROEKOSYSTEMU
„STRATEGIA PRZECIWDZIAŁANIA UODPARNIANIU SIĘ CHWASTÓW NA HERBICYDY JAKO ISTOTNY CZYNNIK ZAPEWNIENIA ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU AGROEKOSYSTEMU”
Projekt jest współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu „Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo” BIOSTRATEG, umowa BIOSTRATEG3/347445/1/NCBR/2017.
Beneficjent: Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie
Wartość projektu: 11 613 109,00 zł
Wartość dofinansowania: 8 391 193,00 zł
Okres realizacji projektu: 01.06.2017 r. – 31.12.2020 r.
Skład konsorcjum:
- Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy – Lider,
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
- Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy,
- Politechnika Poznańska,
- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu,
- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,
- Uniwersytet Rolniczy im Hugona Kołłątaja w Krakowie,
- Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. J.J. Śniadeckich w Bydgoszczy,
- Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie,
- Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie,
- BASF Polska Sp. z o.o.,
- Bayer Sp. z o.o.,
- Syngenta Polska Sp. z o.o.
Opis projektu
Celem projektu jest opracowanie i przygotowanie do wdrożenia holistycznej strategii mającej na celu zmniejszenie ryzyka rozprzestrzeniania się biotypów chwastów odpornych na herbicydy oraz sposobów ich zwalczania (jeśli wystąpiły).
Przedmiotem badań będą 4 gatunki chwastów występujących głównie w uprawie zbóż, a mianowicie: miotła zbożowa (Apera spica-venti), wyczyniec polny (Alopecurus myosuroides), mak polny (Papaver rhoeas), chaber bławatek (Centaurea cyanus). Faza badawcza projektu obejmuje 5 pakietów roboczych:
1) identyfikacja miejsc występowania biotypów chwastów odpornych na herbicydy,
2) analizy molekularne chwastów odpornych na inhibitory ALS i ACCase,
3) biologiczna charakterystyka biotypów odpornych z uwzględnieniem cech umożliwiających ich przeżywalność w agroekosystemie,
4) analiza ekonomiczna strat powodowanych przez biotypy odporne,
5) opracowanie strategii zmniejszającej ryzyko rozprzestrzeniania się biotypów odpornych.
Ponadto w fazie wdrożeniowej projektu zaplanowano działania umożliwiające wdrożenie wyników badań do praktyki rolniczej, a w szczególności upowszechnianie wiedzy, a także opracowanie dokumentacji technicznej internetowego systemu wspomagania decyzji w zakresie zarządzania odpornością (ResiHerb) oraz koncepcji zorganizowania laboratorium diagnostycznego (Centrum Kompetencji) w zakresie odporności chwastów na herbicydy.
Więcej informacji na stronie projektu:
WODA W GLEBIE – MONITORING SATELITARNY W POPRAWIE RETENCJI WODNEJ PRZY UŻYCIU BIOWĘGLA
Projekt współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu strategicznego „Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo” BIOSTRATEG III, umowa nr BIOSTRATEG3/345940/7/2017.
Beneficjent: Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie
Wartość projektu: 7 572 602,00 zł
Wartość dofinansowania: 7 309 339,00 zł
Okres realizacji projektu: 01.01.2017 r. – 31.12.2020 r.
Skład konsorcjum:
- Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk w Lublinie – Lider,
- Politechnika Częstochowska w Częstochowie,
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie,
- Centrum Badań Kosmicznych Polskiej Akademii Nauk w Warszawie,
- Polski Instytut Rolnictwa sp. z o.o. w Warszawie,
- New Technology Trade sp. z o.o. w Warszawie.
Opis projektu:
Celem nadrzędnym projektu jest opracowanie metod monitorowania środowiska za pomocą teledetekcji satelitarnej (satelita SMOS, Sentinel 1). Przyczyni się to do wzrostu efektywności produkcji rolnej w Polsce oraz zwiększenia konkurencyjności polskiego rolnictwa w Unii Europejskiej. Monitoring satelitarny poprzez pomiar wilgotności gleby umożliwi również przeciwdziałanie skutkom suszy dostarczając informację o terenach zagrożonych suszą. Dane satelitarne umożliwią również pozyskanie informacji o terenach zagrożonych powodzią. Na podkreślenie zasługuje fakt, że stosowanie technik satelitarnych do obserwacji dystrybucji zasobów wodnych w glebie jest pomysłem unikatowym w skali kraju, a otrzymane dane nie wymagają aproksymacji przestrzennej. Zadania zaplanowane w niniejszym projekcie obejmują również problem niskiej zdolności retencyjnej gleb. W celu jej poprawy zaproponowano domieszkowanie gleb biowęglem. W związku z tym, że biowęgiel zawiera w sobie dużo węgla organicznego w formie stabilnej jak również substancje mineralne, zastosowany jako dodatek do gleby, poprawia jej strukturę,
przez co wpływa na retencję wody. Ze względu na swoje właściwości, biowęgiel w połączeniu z odpowiednim nawożeniem mineralno – organicznym poprawia nie tylko strukturę, ale także jakość i żyzność gleby oraz umożliwia sekwestrację CO2 z ekosystemu. Projekt zakłada również szeroki przekrój badań laboratoryjnych i polowych, w celu określenia wpływu biowęgla na parametry fizykochemiczne różnych rodzajów gleb, dzięki czemu będzie możliwy dobór biowęgla o odpowiednich parametrach w zależności od typu gleby. Badania gleb domieszkowanych biowęglem będą również obejmować rejestrację zmian emisji strumienia CO2. Poprzez zastosowanie nowoczesnej technologii do produkcji biowęgla, będzie również możliwa produkcja biowęgla o różnych parametrach, np. porowatości czy powierzchni właściwej. Transfer zdobytej wiedzy oraz upowszechnianie rezultatów badań będą możliwe dzięki współpracy z Przedsiębiorcami. W projekcie zostanie przygotowany prototyp oprogramowania dla rolników i przemysłu rolnego, który korzystając z danych satelitarnych i naziemnych pozwoli m.in. na ocenę zasobów wodnych w obrębie pola. Ponadto zostanie opracowany prototyp reaktora służący do samodzielnej produkcji biowęgla o parametrach dopasowanych do typu gleby.
Więcej informacji na stronie projektu:
Konferencja FORUM Green Smart City
|
“Konferencja FORUM Green Smart City”
Okres realizacji: 01.10.2018 r. – 31.03.2022 r.
Projekt finansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
W ramach programu priorytetowego nr 5.5 Międzydziedzinowe, Edukacja ekologiczna
Umowa nr 141/2019/Wn-50/EE-se/KU/D
Budżet projektu: 215 850,00 PLN
Opis projektu:
W ramach realizacji przedsięwzięcia zostaną zorganizowane 3 edycje konferencji pt. "Forum Green Smart City" w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, w których weźmie udział łącznie min. 900 osób. Spośród wielu tematów poruszanych w trakcie konferencji, priorytetowo będą traktowane zagadnienia dotyczące czystego powietrza w miastach, programu elektromobilności, efektywności energetycznej budynków w miastach oraz ubóstwa energetycznego.
Do udziału w konferencjach zostaną zaproszeni władze województwa małopolskiego i województw ościennych, przedstawiciele miast i gmin z tych województw oraz eksperci i naukowcy z całej Polski.
O wyborze uczestników decydować będzie kolejność zgłoszeń poprzez stronę internetową konferencji. W ramach przedsięwzięcia zostaną także przeprowadzone panele networkingowe prowadzone przez specjalistów w danej dziedzinie. W trakcie konferencji będzie można obejrzeć wystawę prac studentów/absolwentów kierunku Architektura Krajobrazu Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Wszystkie 3 edycje "Forum Green Smart City" będą promowane w mediach tradycyjnych poprzez ogłoszenia promocyjne w TVP Kraków, w TVP BUS (telewizja w komunikacji miejskiej w Krakowie) oraz w internecie przez Facebook i stronę internetową. Promocja przedsięwzięcia odbędzie się także poprzez dystrybucję plakatów na Wydziałach Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Podsumowaniem każdej konferencji będzie spot edukacyjny, którego celem będzie zwiększenie świadomości społeczeństwa nt. zanieczyszczeń powietrza oraz promocja idei Green Smart City. Dodatkowym działaniem promocyjnym, zrealizowanym ze środków własnych Wnioskodawcy będzie akcja sadzenia drzew w Krakowie, w której wezmą udział studenci UR w Krakowie.
Więcej informacji na stronie projektu:
Rozbudowa budynku o windę dla osób niepełnosprawnych wraz z dojściami na poszczególnych kondygnacjach oraz zagospodarowaniem terenu w budynku Collegium Godlewskiego UR w Krakowie przy ul. Mickiewicza 21 na podstawie decyzji pozwolenia na budowę nr 21/6740.2/2018 z dnia 9 stycznia 2018 r.
W dniu 27 lipca 2020 r. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie zawarł z Województwem Małopolskim, na postawie Uchwały nr 694/20 z dnia 14 maja 2020 r. Zarządu Województwa Małopolskiego, umowę na dofinansowanie robót budowlanych w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane dotyczących obiektów służących rehabilitacji w związku z potrzebami osób niepełnosprawnych.
Województwo Małopolskie dofinansuje ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych będących w dyspozycji Województwa zadanie pn.: „Rozbudowa budynku o windę dla osób niepełnosprawnych wraz z dojściami na poszczególnych kondygnacjach oraz zagospodarowaniem terenu w budynku Collegium Godlewskiego UR w Krakowie przy ul. Mickiewicza 21 na podstawie decyzji pozwolenia na budowę nr 21/6740.2/2018 z dnia 9 stycznia 2018 r.” do wysokości 25% faktycznie poniesionych kosztów, nie więcej jednak niż do kwoty 258 095,38 zł. Ww. zadanie obejmuje m. in.: roboty rozbiórkowe, wykucie otworów drzwiowych, wykonanie żelbetowego podszybia oraz instalacji elektrycznej zasilania windy, montaż: nadproży stalowych, szybu dźwigu i windy przystosowanej dla osób z niepełnosprawnościami. Ponadto wykonane zostaną dojścia na poszczególnych kondygnacjach oraz przerobiona zostanie czerpnia świeżego powietrza. Całość zadania dopełni zagospodarowanie terenu.
Collegium Godlewskiego składa się z dwóch budynków o różnym czasie powstania: budynku głównego z początku XX w. z ceglaną elewacją frontową od strony alei oraz budynku dobudowanego w drugiej połowie XX w. od strony podwórza na osi głównego wejścia do Collegium, połączonego ze starszą częścią komunikacyjnie poprzez klatkę schodową. Ze względu na różnicę poziomów pomiędzy budynkami winda istniejąca w starszej części obiektu nie zapewnia dostępu do sal wykładowych osobom niepełnosprawnym. Obiekt dzięki połączeniu projektowaną windą zostanie dostosowany dla osób niepełnosprawnych oraz osób o ograniczonej sprawności ruchowej. Wejście do windy zostało zaprojektowane jako bezprogowe dostępne dla osób na wózkach inwalidzkich bezpośrednio z chodnika.