Zasady punktacji
Zasady punktacji na studia pierwszego stopnia
Założenia przy przeliczaniu wyników maturalnych na punkty:
- 1% = 1 pkt,
- dla kandydatów z „nową maturą” będą uwzględniane w kwalifikacji wyniki egzaminów maturalnych pisemnych i przeliczane na punkty URK według poniższych zasad w zależności od roku, w którym uzyskano maturę:
- matura z 2002 r. i z 2005 r. – 2007 r.
punkty URK = poziom podstawowy x 0,4 + poziom rozszerzony x 0,6
Kandydaci, zdający tylko i wyłącznie poziom podstawowy:
punkty URK = poziom podstawowy x 0,7
- matura z 2008 r. – 2025 r.
punkty URK = poziom podstawowy x 0,7
punkty URK = poziom rozszerzony x 1,0
Dla absolwentów szkół lub oddziałów dwujęzycznych będą uwzględniane w kwalifikacji wyniki uzyskane na egzaminie maturalnym pisemnym przeprowadzonym w języku polskim z danego przedmiotu i przeliczane na punkty URK jak dla poziomu rozszerzonego.
Komisja przeprowadzając postępowanie rekrutacyjne kieruje się ustaloną listą przedmiotów kierunkowych uwzględnianych w rekrutacji kandydatów na studia pierwszego stopnia oraz jednolite studia magisterskie. Podstawą ustalenia listy rankingowej kandydatów są wyniki postępowania kwalifikacyjnego obliczone w oparciu o uzyskane przez kandydatów w ramach egzaminu maturalnego wyniki przedmiotowe i przypisane im wagi, zamieszczone w tabeli 1.
Wynik postępowania kwalifikacyjnego jest sumą wyników przedmiotowych kandydata (po jednym przedmiocie z każdej grupy) pomnożonych przez odpowiadające danym przedmiotom wagi, wybranych w sposób najkorzystniejszy dla kandydata, podzieloną przez sumę tylu wag z każdej grupy, ile przedmiotów z danej grupy branych jest pod uwagę. Tak określony wynik postępowania kwalifikacyjnego jest liczbą z zakresu od 0 do 100, obliczaną i podawaną z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
W przypadku kandydatów na weterynarię, będących obywatelami polskimi, wymogiem formalnym jest uzyskanie minimum 30% punktów z egzaminu maturalnego z biologii i chemii na poziomie rozszerzonym, odrębnie dla każdego z tych przedmiotów.
W przypadku kandydatów na weterynarię, będących cudzoziemcami, dodatkowym kryterium formalnym jest pozytywne zaliczenie rozmowy kwalifikacyjnej sprawdzającej poziom znajomości języka polskiego, wymaganego do podjęcia studiów. Pozytywne zaliczenie rozmowy kwalifikacyjnej oznacza uzyskanie z niej minimum 60% punktów możliwych do zdobycia. Osoby, które posiadają dokument potwierdzający znajomość języka polskiego na poziomie B2, uzyskują 100% punktów możliwych do zdobycia, bez konieczności przystępowania do rozmowy kwalifikacyjnej.
Dla absolwentów techników, posiadających świadectwo dojrzałości i legitymujących się dyplomem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe w zawodzie nauczanym na poziomie technika lub dyplomem zawodowym w zawodzie nauczanym na poziomie technika, w przypadku gdy zawód ten jest związany z kierunkiem studiów, zgodnie z tabelą 3, wówczas przy obliczaniu wyniku postępowania kwalifikacyjnego stosuje się bonus punktowy URK (T), którego wartość zależy od wyników na dyplomie, zgodnie z tabelą 2. Przy czym ostateczny wynik postępowania kwalifikacyjnego nie może przekroczyć liczby 100.
Wynik postępowania kwalifikacyjnego (WPK) dla kierunków biotechnologia; weterynaria (cudzoziemcy); Food Processing, Safety and Quality oraz bioinformatyka i analiza danych określa się według wzoru:
WPK – wynik postępowania kwalifikacyjnego,
W1 i W2 – liczba punktów z przedmiotów kierunkowych w części pisemnej egzaminu dojrzałości,
N – waga wyniku przedmiotowego,
S – suma wag z każdego przedmiotu branego do przeliczenia WPK
Wynik postępowania kwalifikacyjnego (WPK) dla kierunku weterynaria (obywatele polscy) określa się według wzoru:
WPK – wynik postępowania kwalifikacyjnego,
W1 – liczba punktów z biologii na poziomie rozszerzonym (minimum 30%) w części pisemnej egzaminu dojrzałości,
W2 – liczba punktów z chemii na poziomie rozszerzonym (minimum 30%) w części pisemnej egzaminu dojrzałości,
W3 – liczba punktów z matematyki w części pisemnej egzaminu dojrzałości,
JO – liczba punktów z języka obcego, w części pisemnej lub ustnej egzaminu dojrzałości,
N – waga wyniku przedmiotowego,
Wynik postępowania kwalifikacyjnego (WPK) dla pozostałych kierunków studiów, z wyjątkiem kierunków biotechnologia; weterynaria; Food Processing, Safety and Quality oraz bioinformatyka i analiza danych, określa się według wzoru:
WPK – wynik postępowania kwalifikacyjnego,
W1 – liczba punktów z przedmiotu kierunkowego w części pisemnej egzaminu dojrzałości,
JO – liczba punktów z języka obcego, w części pisemnej lub ustnej egzaminu dojrzałości,
N – waga wyniku przedmiotowego,
S – suma wag z każdego przedmiotu branego do przeliczenia WPK,
T – bonus punktowy UR zależny od wyników na dyplomie zawodowym lub potwierdzającym kwalifikacje zawodowe w zawodzie nauczanym na poziomie technika, wg. tab. 2 i 3
Dla kandydatów ze „starą maturą”, zdawaną do 2005 r. z wyłączeniem 2002 r., której wynik wyrażony był oceną w skali 2-5 lub 1-6, oceny tradycyjne będą przeliczane na punkty URK według następującego przelicznika ocen:
skala ocen 1 – 6:
2 (dop./mier.) - 20 pkt.
3 (dst.) - 40 pkt.
4 (db.) - 60 pkt.
5 (bdb.) - 80 pkt.
6 (cel.) - 100 pkt.
skala ocen 2 – 5:
3 (dst.) - 40 pkt.
4 (db.) - 70 pkt.
5 (bdb.) - 100 pkt.
W związku z powyższym kandydat zobowiązany jest przed upływem terminu rejestracji do przesłania skanu świadectwa dojrzałości do wydziałowego zespołu rekrutacyjnego. Brak wymaganego przedmiotu na świadectwie dojrzałości jest równoznaczny z wynikiem zero dla tego przedmiotu.
Zapis „zwolniony” na świadectwie dojrzałości, w części pisemnej egzaminu, jest równoznaczny z uzyskaniem maksymalnej punktacji.
Dla kierunków prowadzonych na studiach pierwszego stopnia w języku angielskim, brane są pod uwagę wyniki z dwu przedmiotów do wyboru spośród wymienionych w tabeli 1 dla poszczególnych kierunków.
W przypadku świadectw maturalnych uzyskanych poza granicami Polski przeliczane są wyniki z dwu przedmiotów do wyboru spośród wymienionych w tabeli 1 dla poszczególnych kierunków.
Zasady punktacji na studia drugiego stopnia stopnia
Na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie, tworzone są listy rankingowe. Na pierwszy rok studiów zakwalifikowani zostają kandydaci, którzy uzyskali najwyższe oceny postępowania kwalifikacyjnego.
Wyjątek:
Na podstawie średniej arytmetycznej ocen z całości studiów pierwszego stopnia oraz rozmowy kwalifikacyjnej odbywa się nabór na kierunek: winogrodnictwo i enologia.
Kandydaci posiadający dyplom ukończenia kierunku pokrewnego, po przyjęciu na studia będą zobowiązani do uzupełnienia efektów uczenia się, przy czym ich łączny wymiar nie może przekraczać 30 ECTS.
Za kierunek pokrewny może zostać uznany kierunek studiów, którego program studiów umożliwia realizację wszystkich kompetencji inżyniera, o ile wymóg ich realizacji wynika z kontynuowania kształcenia na kierunku studiów drugiego stopnia, o przyjęcie na który ubiega się kandydat, a efekty uczenia się uzyskane na dotychczas ukończonym kierunku studiów umożliwiają kontynuację kształcenia.
Kierunki pokrewne dla poszczególnych kierunków studiów drugiego stopnia prowadzonych w URK:
Architektura krajobrazu: architektura i urbanistyka; architektura; sztuka ogrodowa; urbanistyka.
Biogospodarka: bioinżynieria; biotechnologia; leśnictwo; ochrona środowiska; odnawialne źródła energii; ogrodnictwo; technika rolnicza i leśna; technologia żywności i żywienie człowieka; towaroznawstwo.
Bioinżynieria zwierząt: bioinżynieria; biotechnologia (inż.); zootechnika.
Biologia stosowana: bioinżynieria zwierząt; biologia; biotechnologia; hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich; ogrodnictwo; weterynaria; zootechnika.
Biotechnologia: bioinżynieria; bioinżynieria zwierząt; biologia stosowana; biomonitoring i biotechnologia ekologiczna; biotechnologia stosowana roślin.
Dietetyka: brak
Ekonomia: analityka gospodarcza; finanse i rachunkowość; gospodarka i administracja publiczna; informatyka i ekonomia; logistyka; międzynarodowe stosunki gospodarcze; polityka społeczna; rachunkowość i controlling; stosunki międzynarodowe; zarządzanie.
Etologia i psychologia zwierząt: biologia; biologia stosowana; biotechnologia; bioinżynieria zwierząt; behawiorystyka zwierząt; hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich; hipologia i jeździectwo; ochrona środowiska; psychologia; rolnictwo; weterynaria; zootechnika.
Geodezja i kartografia: brak
Gospodarka przestrzenna: architektura krajobrazu; geodezja i kartografia; urbanistyka.
Inżynieria i gospodarka wodna: budownictwo hydrotechniczne; budownictwo; inżynieria środowiska; inżynieria wodna i sanitarna; melioracje.
Inżynieria środowiska: budownictwo hydrotechniczne; budownictwo; inżynieria i gospodarka wodna; inżynieria wodna i sanitarna; melioracje.
Inżynieria mechatroniczna: brak
Leśnictwo: brak
Ochrona środowiska: architektura krajobrazu; bioinżynieria; biologia; biotechnologia; gospodarka przestrzenna; inżynieria środowiska; jakość i bezpieczeństwo żywności; leśnictwo; odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami; rolnictwo; technologia chemiczna; towaroznawstwo; zarządzanie środowiskiem przyrodniczym.
Odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami: biogospodarka; energetyka; gospodarka przestrzenna; inżynieria chemiczna i procesowa; inżynieria odnawialnych źródeł energii; inżynieria środowiska; jakość i bezpieczeństwo środowiska; ochrona środowiska; odnawialne źródła energii; rolnictwo; technologia chemiczna.
Ogrodnictwo: ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności; rolnictwo; sztuka ogrodowa; technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych.
Rolnictwo: bioinżynieria; biotechnologia; leśnictwo; ochrona środowiska; odnawialne źródła energii; ogrodnictwo; technika rolnicza i leśna; technologia żywności i żywienie człowieka.
Sztuka ogrodowa: architektura krajobrazu; ogrodnictwo.
Technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych: ogrodnictwo; rolnictwo; zielarstwo i fitopatologia; zielarstwo i terapie roślinne; zielarstwo.
Technologia żywności i żywienie człowieka: browarnictwo i słodownictwo (URK); dietetyka (URK); jakość i bezpieczeństwo żywności (URK); technologia żywności i żywienie człowieka (poza URK).
Transport i logistyka: technika rolnicza i leśna; transport; zarządzanie i inżynieria produkcji.
Winogrodnictwo i enologia: biologia; biologia stosowana; biotechnologia; browarnictwo i słodownictwo; mikrobiologia i farmacja; ogrodnictwo; rolnictwo; technologia żywności i żywienie człowieka; technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych.
Zarządzanie i inżynieria produkcji: biotechnologia; odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami; ogrodnictwo; rolnictwo; technika rolnicza i leśna; technologia żywności i żywienie człowieka; towaroznawstwo.
Zootechnika: behawiorystyka zwierząt; bioinżynieria zwierząt; biotechnologia (inż.); hipologia i jeździectwo; hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich; ochrona środowiska (inż.); rolnictwo; rybactwo; zoofizjoterapia.